Make your own free website on Tripod.com
Kippen en siervogels Van 't Raskipke!!!!!!!!!!
kuikens verzorgen
Home | mijn broedapparatuur | Grote rassen | Kriel- en dwergrassen | eenden e.d. | Ei en kuiken | momenteel te koop | kuikens verzorgen | gastenboek | links

Omdat deze site vooral over kuikens gaat, zal ik alleen het een en het ander over het opfokken van kuikens vertellen.
Informatie over de algemene verzorging van kippen en siervogels is te vinden bij

twee dagen oude Brahma patrijs kuikens
dsc00586.jpg

Kuikens verzorgen:
 
De kuikens die bij ons gekocht worden, of die u zelf via de broedmachine heeft uitgebroed, hebben geen moeder waar ze onder kunnen gaan zitten. Toch hebben ze de warmte hard nodig. Als u maar eenmalig kuikens heeft,  kunt u ze de eerste dagen/weken in een grote kartonnen doos houden. Maar de bodem kan misschien een beetje week worden. Een oud aquarium of een konijnen-, caviakooi is ideaal. Zoals eerder verteld hebben de kuikens warmte nodig. Vooral de eerste 2 tot 3 weken moet de temperatuur ongeveer aflopend van 30 naar 27 graden Celcius zijn. U kunt dit voor elkaar krijgen daar een speciale warmtelamp of een warmteplaat waar de kuikens onder kunnen gaan zitten. De kuikentjes mogen natuurlijk niet in de tocht zitten, of naast een deur die voortdurend open gaat.
Als bodembedekking zijn oude handdoeken, rubbermatjes of dik keukenpapier aan te raden. Deze materialen zijn makkelijk schoon te maken of te vervangen. Absoluut af te raden zijn krantenpapier of andere gladde papiersoorten; jonge kuikens glijden hier constant op uit en kunnen last krijgen van 'spreidpoten', een aandoening die bijna niet meer te verhelpen is. Ook is houtmot als bodembedekker af te raden bij jonge kuikens, deze proberen dit op te eten en dit lijdt tot verstoppingen.

kuikens wonen hier de eerste 2 tot drie weken
kunstm2.jpg

Hierboven is een onderdeel van mijn kunstmoeder te zien, waar de kuikens de eerste twee tot drie weken verblijven. De temperatuur is fijn te regelen en de ruimte is makkelijk schoon te maken.
U hoeft uw kuikens niet meteen de eerste 24 uur te laten eten. Vlak voordat het kuiken uitkomt trekt de dooier in de buik van het kuikentje, hij kan hier nog 1 dag op teren. Ik voer altijd kuikenmeel of kuikenkruimel aan kuikens tot een leeftijd van 6 weken. Hierna gaan ze over op kuikenkorrel voor kuikens van 6 weken tot aan de leg. Bied het voer aan in lage bakjes, zodat de kuikens het makkelijk kunnen vinden en ervan kunnen eten.

kuikenkruimel in voerbakje
voerb.jpg

 
 
Water kunt u het beste in een soortgelijk bakje als hiernaast afgebeeld aanbieden. Vul het bakje voor eendagskuikens niet tot de rand vol. Ook een handige tip is om knikkers in het waterbakje te leggen. De kuikens zullen naar de knikkers pikken en komen zodoende in contact met het water. Tevens kan het een goed redmiddel zijn tegen het verdrinken van kuikens in het water.

 
 
 
Alles wat hierboven vermeld is, slaat eigenlijk het meeste terug op de verzorging van eendagskuikens en kuikens tot en met de leeftijd van 3 weken. Nu zal ik bespreken hoe de verzorging vanaf 3 weken eruit ziet.
Kuikentjes zijn op een leeftijd van 3 weken toch nog best klein,  in de zomer is bijwarmen daarom (alleen) 's nachts nodig. Maar vroeg in het voorjaar kan het soms toch koud zijn voor jonge kuikens, de warmtelamp of misschien zelfs een kacheltje (waar de kuikens niet tegenaan kunnen gaan liggen, maar wel van de warmte kunnen profiteren) moeten toch nog in het hok geplaatst worden. Het is dus verstandig om ze nog continu bij te warmen, welliswaar kan men de lamp hoger hangen, of een iets lagere temperatuur van rond de 25 graden Celsius instellen. Ook hun behuizing hoeft niet meer zo beschermend te zijn. Toch hebben ze nog de nodige verzorging nodig. Ook kuikens die u al vanaf de eerste dag hebt, zijn nu toe aan een verandering van omgeving, omdat ze behoorlijk gegroeid zijn.
De kuikens kunnen nu in een nachthok of schuur o.i.d. gehouden worden Als bodembedekking kunt u nu krantenpapier of houtmot (te koop bij de dierenspeciaalzaak) gebruiken. U zult ook vanzelf merken dat de kuikenvoerbakjes te klein worden, en klaar zijn voor vervanging.

leghornkuiken van 3 weken oud
leghorndriewekenoud.jpg
(www.feathersite.com)

Op een leeftijd van vijf weken begint het geslachtsonderscheid langzaam zichtbaar te worden. De kuikens hebben op een leeftijd van 6 weken zeker 's nachts nog warmte nodig. En als het nog vroeg in het jaar is en de temperaturen nog niet boven de 18 graden liggen, moeten ze ook nog extra verwarming krijgen. Als de kuikens negen weken zijn, zijn het al behoorlijke kuikens, die nu al wat meer weerstand hebben opgebouwd en naar eigen inzien wel of niet extra verwarming moeten krijgen 's nachts, maar zijn toch wat kwetsbaarder als volwassen dieren. Verder hebben ze natuurlijk (net als volwassen kippen) behoefte aan beschutting, waar ze zeker gebruik van zullen maken.
De haantjes zullen nu een bescheiden poging doen tot kraaien. Voor degene die dit geluid al bij hun eigen kippen hebben waargenomen: geen zorgen, het blijft niet zo raar klinken, het word mooier.
Tussen de negen en de elf weken hebben de poten van de kuikens de ideale dikte om ze te ringen. Dit is niet verplicht, maar essentieel voor fokkers.

Tegen de tijd dat de dieren 5 maanden oud zijn is er bij de meeste rassen geen twijfel meer mogelijk over het geslacht.
De meeste hennen leggen hun eerste ei op een leeftijd van 5 tot 6 maanden, maar uitzonderingen maken de regel. In veel gevallen zal een hen die in het najaar haar eerste ei legt, na één of enkele eieren een rui-periode inlasten. Als ze volledig klaar is met ruien en de dagen worden langer, zal ze met haar eerste legperiode van haar leven beginnen. In deze eerste legperiode legt een hen de meeste eieren.
De meeste rassen zijn vanaf een leeftijd van ongeveer 9 maanden vruchtbaar. Sommige rassen als bijvoorbeeld de zijdehoenders kunnen nu ook al broeds worden.

Brahmakuikens van bijna 3 maanden oud
zwartebrahmadriemaanden.jpg
(www.brahmakippen.net)

Pauwen en Kalkoenenkuikens verzorgen:
 
Kalkoenen- en pauwenkuikens zijn veel gevoeliger dan kippenkuikens. Ze moeten dan ook iets warmer gehouden worden. Ook hebben ze langer behoefte aan een warme ruimte. Kalkoenen en pauwen kunnen gewoon dezelde kuikenkruimel/kuikenmeel krijgen als kippen. Pauwen hebben wel behoefte aan dierlijk eiwit in de vorm van bijvoorbeeld meelwormen. Ook groenvoer als andijvie en muur worden gewaardeerd.
Een truc onder de fokkers is om pauwen- en kalkoenenkuikens samen met kippenkuikens op te fokken. Deze zijn namelijk beter in het vinden van de eet- en drinkbakjes. Uit eigen ervaring is inderdaad gebleken dat kalkoenenkuikens wat terughoudender zijn dan kippenkuikens, en zelf niet zo heel snel op onderzoek uitgaan.
Omdat vooral pauwenkuikens zo gevoelig zijn is het aan te raden om ze heel lang binnen te houden. Nat worden of gure weersomstandigheden zijn fataal voor pauwen tot een leeftijd van 27 weken en kalkoenen tot een leeftijd van 21 weken. Zelfs daarna zijn ze, totdat ze volwassen zijn, erg gevoelig.
 
 
 

parelhoenkuiken van 2 dagen oud
keet1.jpeg
(www.feathersite.com)

kalkoenkuiken van 1 week oud
kalkoeneenweek.jpg

Eendenkuikens verzorgen:
 
Eendenkuikens hebben minder warmte nodig, en zijn minder gevoelig dan andere kuikens, mede door hun beter dons. Als bodembedekking kan je in het begin het beste oude handdoeken gebruiken. Later kunnen ze het beste op tegels of houtmot zitten. Jonge eendjes spelen namelijk graag met het water uit de drinkbakjes en hun omtlasting is ook niet zo vast als die van bijvoorbeeld kippen. Ook jonge eendjes eten in hun eerste 6 weken kuikenmeel of kuikenkruimel 1. Eenden eten volgens het principe "hap"-"slok"-"hap"-"slok". Met andere woorden, eendjes hebben echt water in hun buurt nodig als ze aan het eten zijn, vooral bij het droge kuikenmeel.
Veel mensen denken dat eendenkuikens meteen kunnen zwemmen, maar dit is niet helemaal waar. Het zwemmen zelf kunnen ze instinctief, maar hun dons is nog niet geschikt om te blijven drijven. Als jonge eendjes onder de moederveren zitten, krijgen ze een beschermende vetlaag op hun dons. Dit beschermt hen tegen het water. Daarom is het aan te raden eendenkuikens tien minuten te laten spelen in een schoteltje met water per dag. Belangrijk is dat ze er niet echt in kunnen zwemmen, en dat ze naderhand goed opdrogen. Als de eendjes volledig in de veren zitten, kunnen ze opgaan voor hun zwemdiploma.............

jong kwakertje
kwakertje1.jpg

pas uitgekomen Afrikaanse knobbelganskuikens
dsc00585.jpg