Make your own free website on Tripod.com
Kippen en siervogels Van 't Raskipke!!!!!!!!!!
mijn broedapparatuur
Home | mijn broedapparatuur | Grote rassen | Kriel- en dwergrassen | eenden e.d. | Ei en kuiken | momenteel te koop | kuikens verzorgen | gastenboek | links

De Broedmachine.
 
We broeden veel eieren uit in een broedseizoen, dus hebben we een degelijke en redelijk grote broedmachine nodig.
Mijn broedmachine is gemaakt door de firma "Hemel" in Duitsland. Je hebt verschillende soorten broedmachines, zoals vlakbroeders, motorbroedmachines en computer gestuurde motorbroedmachines. Binnen deze drie is er ook nog de keuze uit handmatig keren der eieren, semi-automatisch keren der eieren en automatisch keren der eieren. Bij de eerstgenoemde moeten alle eieren 1 voor 1 met de hand gekeerd worden. Als de eieren semi-automatisch gekeerd worden, liggen ze doorgaans op een lade, die met de hand bewogen moet worden, waardoor de eieren in 1 beweging gekeerd worden. Een automatische broedmachine is hetzelfde uitgerust als de bovengenoemde, alleen zit er een keermotor vast aan de laden waardoor de eieren automatisch en continu gekeerd worden.
Ik zelf heb een semi- automatische motorbroedmachine, met 3 broedladen, en 1 uitkomstlade.

hemel broedmachines

Voor deze broedmachine had ik een broedmachine waar 35 eitjes in konden. Alle eieren moesten 1 voor 1 met de hand gekeerd worden. Als je veel broed, is dit na verloop van tijd niet meer leuk.

Mijn broedmachine
broedmachine1.jpg

/

De broedmachine

In deze (dus semi - automatische) broedmachine, zijn al veel kuikentjes ter wereld gekomen. Het is een heel goede broedmachine die een zeer hoog percentage eieren uitbroed. Er kunnen 186 kippeneieren of 270 kriel of fazanteneieren in.

broedmachine.jpg
de broedmachine ligt behoorlijk vol

De kunstmoeder

In een kunstmoeder worden de kuikens opgekweekt tot een leeftijd van ongeveer 3 weken. Hierna gaan ze naar een ander verblijf.

Mijn kunstmoeder
kunstm.jpg

Zoals te zien is op de foto bestaat de kunstmoeder uit drie verdiepingen, met allemaal een eigen lampje, thermostaat en verwarmingselement.

een verdieping van de kunstmoeder
kunstm2.jpg

Hierboven is een van de drie verdiepingen van de kunstmoeder te zien. De kuikens worden verwarmd door het warmte-element aan de bovenkant. Het lampje geeft geen wamte en is staat los van het warmte-element.

Er zouden in totaal ongeveer 50 kuikens in passen tot een leeftijd van 3 weken in, maar dat vind ik persoonlijk een beetje te veel.